Jun 01

Άγχος και Διαχείρηση

Τα επίπεδα άγχους των ασθενών θα έχουν άμεση επίδραση στον ρυθμό της ανάρρωσης τους. Όμως, είναι κάποιες φορές εύκολο για τους γιατρούς να ξεχνούν ότι οι ασθενείς (αλλά και αυτοί που τους φροντίζουν) βρίσκονται κάτω από πίεση αφού όλη η προσοχή είναι στραμμένη στα συμπτώματα της ασθένειας τους.

Η αξιοπιστία των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την μέτρηση του άγχους τώρα αμφισβητείται και έχουν γίνει προσπάθειες να δημιουργήσουν πιο ακριβή εργαλεία πάνω στην μέτρηση του ψυχολογικού άγχους. Ο Frazierκ.α. (2002) ανακάλυψε ότι η εμπιστοσύνη στους αναγνωρισμένους δείκτες άγχους στην φροντίδα της υγείας: ο εκνευρισμός, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η έκφραση του άγχους από τους ασθενείς και η νευρικότητα παρήγαγε μια ανακριβή και ελλειπή αξιολόγηση του άγχους των ευπαθών ασθενών.

Ο Frazierκ.α (2002) έγραψε ότι η εξάρτηση σε τέτοιους δείκτες μπορούσε να οδηγήσει σε « σοβαρή υποεκτίμηση του μεγέθους του άγχους επειδή το άγχος είναι ένα ενοχλητικό, υποκειμενικό φαινόμενο που προηγείται της ανάπτυξης των πιο αντικειμενικά ανιχνεύσιμων σημαδιών και συμπεριφορών». Ο O’Brienκ.α. (2001) δεν βρήκε κανένα συσχετισμό στην εκτίμηση του άγχους ανάμεσα σε ασθενείς με στεφανιαία θρόμβωση και τους γιατρούς που τους παρακολουθούσαν. Ο VanderDoes (1989) ανακάλυψε μια ανακρίβεια ανάμεσα στους ασθενείς και τους νοσηλευτές τους σε μονάδα εγκαυμάτων.

Πέρα από αυτά τα προβλήματα, οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι το άγχος έχει σοβαρές συνέπειες και παρέχονται διαδικασίες που βοηθούν στην μείωση τους άγχους όταν αυτό είναι δυνατό. Οι Reddκαι Manne (1995) διερεύνησαν την επίδραση του αρώματος στην μείωση της στενοχώριας κατά την διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας και ανακάλυψαν ότι μια ευχάριστη μυρωδιά μείωνε το άγχος και ενίσχυε την ικανότητα των ασθενών να ανταποκριθούν , οι οποίοι είχαν υποστεί τραυματικές εμπειρίες. Σε 57 συμμετέχοντες χορηγήθηκε ηλιοτροπίνη (ένα άρωμα παρόμοιο της βανίλιας) ή απλός αέρας μέσω ενός μικρού σωλήνα από τα ρουθούνια. Οι ασθενείς που έλαβαν την ηλιοτροπίνη ανέφεραν 64% λιγότερο άγχος από ότι οι ασθενείς με απλή χορήγηση αέρα. Πάντως, η αναπνοή τους και οι καρδιακοί χτύποι δεν επηρεάστηκαν. Η αρωματοθεραπεία φαίνεται να είναι ένας γρήγορος, οικονομικός και ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης, αποφυγής και απομάκρυνσης τους άγχους, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά επίσης για το προσωπικό και τους συγγενείς.

Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια

Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)

Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )

Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.