Jun 01

Ανθόνερα και Καλοκαίρι

Τα ανθόνερα (hydrolats ή hydrosols ή floral waters) είναι το συμπυκνωμένο νερό που παράγεται κατά τη διάρκεια της απόσταξης του φυτού, συνήθως κατά τη διάρκεια της παραγωγής των αιθέριων ελαίων. Hydro σημαίνει νερό και η λέξη lat προέρχεται από τη λέξη γάλα, γιατί όταν είναι φρέσκα πολύ αυτά τα νερά μπορεί να είναι θολά ή γαλακτώδης από τα αιωρούμενα διαλυτά εκχυλίσματα φυτών στο εσωτερικό τους.

Τα ανθόνερα είναι ήπια και αποτελεσματικά. Περιέχουν μόνο τις πιο υδροδιαλυτές χημικές ουσίες από το φυτικό υλικό συν μικροσκοπικές σταγόνες των αιθέριων ελαίων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς αραίωση, χωρίς καμία παρενέργεια. Εάν επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αραίωση είναι εξίσου αποτελεσματικά. Αναδίδουν ένα υπέροχο-ελαφρύ άρωμα ανάλογα με το άρωμα και το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχονται.

Τα ανθόνερα μπορούν να θεωρηθούν σαν «ολογράμματα» των φυτών από τα οποία παράγονται και κάθε σταγόνα τους εμπεριέχει τον κραδασμό και το δακτυλικό αποτύπωμα του ανάλογου φυτού ή καρπού.

Είναι εύκολα στην χρήση, αποτελεσματικά και με ελάχιστες αντενδείξεις. Εάν πρέπει να προσέχουμε κάτι, θα πρέπει να αναζητάμε ανθόνερα αγνά από απόσταξη και να μην χρησιμοποιούμε ανθόνερα που είναι νερό, οινόπνευμα και αιθέρια έλαια.

Σε γενικές γραμμές, τα ανθόνερα είναι ηρεμιστικά και καταπραϋντικά Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από παιδιά και ενήλικες. Οι ηλικιωμένοι τα χαίρονται γιατί έχουν ασφαλή χρήση, υπέροχο άρωμα και γρήγορα απολαμβάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από το ανθόνερο της επιλογής τους. Συνδυάζονται με όλες τις θεραπείες, ενισχύοντας τον οργανισμό σε όλα τα επίπεδα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα ζώα με άριστα αποτελέσματα σε θεραπείες ασθενειών και ως εντομοαπωθητικά.

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΟΝΕΡΩΝ

Τα ανθόνερα μας προσφέρουν ευεξία, τόνωση και ανακούφιση σε εξωτερικές και εσωτερικές ανησυχίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Εσωτερική χρήση: Μπορούν να προστεθούν στο νερό ή διάφορα ροφήματα και να μας προσφέρουν όχι μόνο καλύτερη γεύση αλλά να απολαύσουμε και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα για την υγιεινή του στόματος και των δοντιών, για καθαρή και αρωματική αναπνοή και σε περιπτώσεις κρυολογήματος – βήχα και πονόλαιμο. Πολλοί θεραπευτές τα χρησιμοποιούν για την τόνωση του οργανισμού και για την υγιεινή του πεπτικού συστήματος.

Εξωτερική χρήση: Με ψεκασμό στο δέρμα για ανακούφιση από τον κνησμό στην ψωρίαση και το έκζεμα, για ανακούφιση από ηλιακό έγκαυμα, για αναζωογόνηση και ενίσχυση της κυκλοφορίας, για ευαίσθητες επιδερμίδες και ροδόχρους ακμή.

Εξαιρετικά για τις ημικρανίες, αιμορροΐδες, candida, κολπικούς σπασμούς κ.α.

Σε πολλά προϊόντα καθημερινής φροντίδας όπως κρέμες προσώπου-σώματος, μάσκες, σαμπουάν, μαλακτικές και πολλά άλλα. Φαντασία να έχετε!!!

Τα ανθόνερα είναι ιδανικά για τον καθαρισμό των βρεφών και παιδιών όπου είναι δύσκολη η χρήση νερού. Άριστα αποτελέσματα χωρίς ερεθισμούς και με την ασφάλεια χρήσης ενός πολύ αγνού προϊόντος.

Για πλύσεις των ματιών ή κομπρέσα εάν αυτό κρίνετε απαραίτητο

Το Καλοκαίρι τα ανθόνερα μπορούν να μας υποστηρίξουν σε πολλά καθημερινά θέματα που μας παρουσιάζονται και μας κλέβουν την ξεγνοιασιά μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συμβουλές για το πώς να τα εφαρμόσετε:

Λεβάντα (Lavandula angustifolia) – Ένα πολύπλευρο ανθόνερο σχεδόν για όλες τις καταστάσεις. Εξισορροπεί το σώμα και το πνεύμα. Ιδανικό για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα. Καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα και τους ερεθισμούς από το ξύρισμα. Ένα χλιαρό λουτρό με λεβάντα στο τέλος της ημέρας θα σας βοηθήσει να δροσιστείτε τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά.

Γερμανικό Χαμομήλι (Matricaria recutita) – Ισχυρό αντιφλεγμονώδες είναι εκπληκτικό στη θεραπεία των τραυματισμένων μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Ιδανικό για δερματικά προβλήματα, μειώνει τον κνησμό, καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα, τα εξανθήματα λόγω της θερμότητας, τα δαγκώματα από μυρμήγκια, τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες.

Κυπαρίσσι (Cupressus semprevirens) – Το ανθόνερο κυπαρίσσι συνδυάζεται άψογα με εκείνο της λεβάντας σε ένα χλιαρό ποδόλουτρο για να δροσίσετε τα κουρασμένα πόδια και να αποφύγετε την κακοσμία. Επίσης, είναι εξαιρετικό ως ποτό για να ενισχύσετε την κυκλοφορία, καθώς διατηρεί την υγρασία του δέρματος.

Rose (Rosa damascena) – Οι εξάψεις είναι δύσκολες από μόνες τους, και γίνονται δυσκολότερες με τη ζέστη του καλοκαιριού. Το τριαντάφυλλο μπορεί να μετριάσει αυτές τις εξάψεις ψεκάζοντας το πρόσωπο και το στήθος ή πίνοντάς το κατά τη διάρκεια της ημέρας ως γευστικό ρόφημα.

Άλλα ανθόνερα που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορούσαν να είναι τα εξής: Fennel (Foeniculum vulgare) που προωθεί την πέψη, Clary Sage (Salvia sclarea) που βοηθά στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας και στην ισορροπία του σώματος, Peppermint (Mentha x piperita) που είναι χωνευτικό και δροσιστικό, Rosemary (Rosmarinus officinalis) που είναι αναζωογονητικό και ενεργητικό, Sage (Salvia officinalis) – που υποστηρίζει το ορμονικό σύστημα και Witch Hazel (Hamamelis virginiana) που είναι τονωτικό και στυπτικό και εξαιρετικό για το λιπαρό δέρμα.

Είναι πραγματικά μαγικό το πόσες ιδιότητες έχουν τα ανθόνερα και πόσες οι δυνατότητές τους να μας αναζωογονήσουν και να μας ανακουφίσουν τις ζεστές ημέρες του Καλοκαιριού.

Μαίρη Ζώρζου

Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια - Αρωματολόγος

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.