Jun 01

Αντιμετώπιση των οφθαλμικών παθήσεων με την βοήθεια της Αρωματοθεραπείας & της Αλχημικής Ιατρικής

Το μάτι αν δεν ήταν ηλιακό

Τον ήλιο να δει ποτέ δεν θα μπορούσε

Η ίδια του ΘΕΟΥ η δύναμη εντός μας αν δεν ήταν

Να μας μαγέψει πως θα μπορούσε το Θεϊκό;

Μας έρχονται στο νου οι στίχοι του Γκαίτε όταν μελετάμε τον τρόπο που η Αλχημεία προσεγγίζει τις παθήσεις των οργάνων του σώματος. Μια αστρολογικά προσανατολισμένη θεραπευτική οδός χρησιμοποιεί σε όλες τις ασθένειες των οργάνων εκείνα τα ορυκτά και τα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες, τα οποία κατατάσσονται κοσμολογικά στο πληγέν όργανο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των οφθαλμικών παθήσεων επιλέγονται όλες οι ηλιακές ουσίες, καθώς το μάτι είναι διαμορφωμένο από τις ηλιακές δυνάμεις.

Έτσι για τις ασθένειες των οφθαλμών οποιουδήποτε τύπου ενδείκνυνται από τα ορυκτά ο χρυσός και από τα φυτά ο crocus orient (κρόκος), η ευφρασία, ruta graveolans (απήγανος) και το χελιδόνιο, για να αναφέρουμε μερικά από τα βασικά ηλιακά συστατικά, εφόσον η οφθαλμική πάθηση δεν είναι εκούσια και εξαρτώμενη κατά την έννοια του Rademacher, από αρχική ασθένεια των νεφρών. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αντίθετα, θεραπευτικά μέσα των νεφρών σε συνδυασμό με τα ηλιακά μέσα.

«Το βιβλίο της Φύσης» όπως έλεγε ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΜΠΟΜΠΑΣΤΟΥΣ ΦΟΝ ΧΟΧΕΝΧΑΙΜ , που είναι γνωστός ως ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ μπορεί να σου δώσει γνώση και θεραπευτικά συστατικά τόσο εάν μελετήσεις τις φυσικές ιδιότητες των ορυκτών και των μετάλλων όσο και μέσα από τα ίδια τα φυτά και τα βότανα συνδυασμένα με τους πλανήτες, Η φύση θα σου μεταδώσει τα μυστικά της, έλεγε, εάν η ψυχή και η καρδιά σου είναι ανοικτή.

Η Κλινική αρωματοθεραπεία έχει να δώσει τη δική της προσέγγιση και τη δική της υποστήριξη θεραπευτικά για τις παθήσεις των οφθαλμών. Ειδικά σκευάσματα με βάσει το χαμομήλι και ανθόνερα σε πλήρη δόνηση με τα αιθέρια έλαια, που ενδείκνυται για συγκεκριμένες παθήσεις, έχουν άριστα αποτελέσματα.

Το Φασκόμηλο, είναι από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις οφθαλμικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται ως καθαριστικό των ματιών και οι σπόροι του, έχουν χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του 17ου αιώνα από κάποιους Ευρωπαίους βοτανολόγους για την απομάκρυνση ξένων αντικειμένων από τα μάτια. Οι σπόροι του φασκόμηλου περιέχουν μια κολλώδη ουσία που όταν ο σπόρος τοποθετηθεί μέσα στο μάτι μπορεί να προσκολληθεί στο ξένο αντικείμενο και έτσι αυτό εύκολα να απομακρυνθεί. Αυτή η πρακτική έχει εφαρμοστεί από τον Nichola Culpeper ο οποίος και αναφέρεται στο φυτό (Salvia sclarea), ως «σαφή- μάτι».

Το Ιεροβότανο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φωτίσει τα μάτια και να βελτιώσει την όραση. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε πολλές άλλες παθήσεις που συνδέονται με τη γήρανση, όπως αναφέρει η Eliza Martinez.

Το ανθόνερο θυμάρι έχει άριστα αποτελέσματα στο χαλάζιο ή κριθαράκι όπως συνήθως λέγεται. Επίσης στο δάκρυ μπορεί να χρησιμοποιηθούν σταγόνες χαμομηλιού και να ανακουφίσουν.

Σε μια κινέζικη μελέτη, σε 24 ασθενείς των οποίων τα θυλάκια των βλεφαρίδων μολύνθηκαν με «ακάρεα βλεφαρίδων» (Demodex folliculorum) έγινε θεραπεία με αιθέριο έλαιο Tea tree μέσα σε κρέμα βάσης σε διάλυση 5%.Μετά την εφαρμογή, σε καθημερινή βάση και για 4 συνεχόμενες εβδομάδες, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερη φαγούρα και λιγότερα ακάρεα. Δυο από τους 24 ασθενείς εμφάνισαν ελαφρύ ερεθισμό από την χρήση της αλοιφής.

Συνδυαστικά η αλχημική ιατρική (με τα σπαγειρικά μητρικά βάμματα) και η κλινική αρωματοθεραπεία με τα αιθέρια έλαια, τα ανθόνερα και τα αρωματοθεραπευτικά της προϊόντα, όπου απαιτείται, μπορούν, όχι απλά να ανακουφίσουν, αλλά και να θεραπεύσουν.

Συγκεκριμένα σπαγειρικά μητρικά βάμματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη

και τη θεραπεία σε μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις όπως: γλαύκωμα, καταρράκτης, επιπεφυκίτιδα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σύνδρομο ξηρότητας στο μάτι, μειωμένη οπτική οξύτητα, κριθαράκι κ.α. Ενισχύουν και ρυθμίζουν τα «μάτια» και τα «αιθερικά μάτια», καθώς και την αντίληψη των ερεθισμάτων και της συνείδησης,

Η ευεργετική επίδραση των σκευασμάτων δεν έχει να κάνει με τη δραστική ουσία αλλά με την ενεργειακή – συμπαντική δόνηση του σκευάσματος.

Όλες οι θεραπείες που προτείνονται θα πρέπει να συστήνονται από επαγγελματίες αρωματοθεραπευτές, καθώς τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα και πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη και συνεργασία του θεράποντος ιατρού.

Μαρία Ζώρζου

Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια - Αρωματολόγος

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.