Jun 01

Απολαύστε τον ήλιο με ασφάλεια

Ο Ήλιος είναι πηγή ζωής και χαράς, πηγή δημιουργίας και φωτός. Ζωντανεύει και ενεργοποιεί το σώμα μας και το πνεύμα μας. Εξασφαλίζει το οξυγόνο, την θαλπωρή και την σύνθεση της βιταμίνης D. Το φως του ήλιου είναι απαραίτητο για την όραση ενώ ταυτόχρονα μας προσφέρει την καλύτερη και πλέον οικολογικά αποδεκτή μορφή ενέργειας σε πολλαπλά επίπεδα.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ήλιου τηρώντας όμως και σεβόμενοι τους κανόνες της ηλιοπροστασίας. Οφείλουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο για να αποφύγουμε την τόσο την εμφάνιση δερματικού καρκίνου όσο και την πρόωρη γήρανση και την δημιουργία δυσχρωμιών - πανάδων.

Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερη προστασία χρειάζονται τα παιδιά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι άτομα που έχουν αποφύγει βαριά ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους έχουν ελαττώσει κατά 78% την πιθανότητα ανάπτυξης δερματικού καρκίνου στα επόμενα χρόνια. Βρέφη ηλικίας μέχρι και 6 μηνών δεν παρουσιάζουν ωρίμανση των μελανοκυττάρων τους και δεν επιτρέπεται να εκτίθενται στον ήλιο.

Η προστατευτική δράση των αντηλιακών προϊόντων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τα αντηλιακά μας πρέπει να είναι ευρέως φάσματος. Να μας προστατεύουν : α) από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVB (απορροφώνται από την επιδερμίδα σχεδόν στο σύνολο τους) που ευθύνονται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα και τον καρκίνο του δέρματος και β) από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, πρόωρο καταρράκτη, φωτοευαισθησία κ.α.

Ο δείκτης προστασίας SPF δηλώνει την ικανότητα φιλτραρίσματος της ηλιακής ακτινοβολίας από ένα αντηλιακό και υπολογίζεται ως η σχέση ανάμεσα στην ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που προκαλεί ερύθημα σε προστατευμένο δέρμα με το ίδιο ερύθημα που προκαλείται σε μη προστατευμένο με αντηλιακό δέρμα. Μας δείχνει πόσο χρόνο μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας (SPF) : Εάν το δέρμα μας κοκκινίζει χωρίς την αντηλιακή προστασία μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο , με ένα αντηλιακό με δείκτη 10 (SPF10) το δέρμα μας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 20 λεπτά x 10, δηλαδή μετά από 200 λεπτά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Colipa, ο δείκτης αντηλιακής προστασίας LSF/SPF πρέπει να βρίσκεται σε αναλογία UVA:UVB (1:3).

Είναι μεγάλο λάθος και επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας και να εφησυχάζουμε ότι έχουμε κάλυψη για όλη την ημέρα. Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται σε παχύ στρώμα στο δέρμα και να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο ώρες.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το να αναζητάμε αντηλιακά με ορυκτά φίλτρα. Τα ορυκτά φίλτρα είναι αβλαβή καθώς δεν διεισδύουν στον οργανισμό και είναι φωτοπροστατευτικά φυσικά φίλτρα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας και τοξικολογίας της Ελβετίας απέδειξαν το 2001 πως τα χημικά συστατικά και χημικά φίλτρα στα αντηλιακά έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Σοφό είναι :

  • Να αποφεύγουμε την έκθεση μας στον ήλιο όταν η σκιά μας είναι μικρότερη από το ύψος μας (ώρες 10:00 - 16:00)
  • Να επιλέγουμε σωστό αντηλιακό σύμφωνα με το φωτότυπο μας.
  • Να επιλέγουμε αντηλιακό με ορυκτά φίλτρα προστασίας και βιολογικά πιστοποιημένα συστατικά.
  • Να μην αγοράζουμε αντηλιακό που εκτίθεται στον ήλιο.
  • Να μην χρησιμοποιούμε αντηλιακό που έχει χρησιμοποιηθεί μερικώς το προηγούμενο έτος.
  • Να φοράμε το αντηλιακό μας 20-30 λεπτά πριν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Να καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα.
  • Να φοράμε πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά.
  • Πρέπει να εφαρμόζονται με σοβαρότητα και επιμέλεια οι κανόνες ηλιοπροστασίας, τόσο στην θάλασσα όσο και στο βουνό, όλες τις εποχές του χρόνου. Η αλόγιστη ηλιοθεραπεία και η αδιαφορία στους κανόνες ηλιοπροστασίας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, καθώς οι ιστολογικές μεταβολές προηγούνται εμφανώς των κλινικών μεταβολών, τουλάχιστον μια 10ετία.

Μύθος ή αλήθεια οι μεγάλοι δείκτες προστασίας ; Ας αποφασίσουμε μόνοι μας μελετώντας το σχεδιάγραμμα που ακολουθεί :

Στο σχεδιάγραμμα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η αντηλιακή προστασία με φυσικά φίλτρα ήδη με δείκτη προστασίας SPF10 αγγίζει το 90% της ηλιοπροστασίας.

Γράφει η Μαρία Ζώρζου, Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια

Άρθρο από το περιοδικό Holistic Life, τεύχος Μάιος- Ιούνιος 2013

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.