Γιορτή της Μητέρας
Πώς ξεκίνησε αυτή η υπέροχη γιορτή; Από τους αρχαίους Έλληνες που αφιέρωναν μια γιορτή την άνοιξη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη). Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας τη Ρέα. Η Ρέα ήταν Μητέρα του Δία και συνεπώς όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου - 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας.
Πλησιάζοντας τη σημερινή εποχή θα συναντήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα, τη δασκάλα Anna Javris να αγωνίζεται για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαίου. Γιορτή αφιερωμένη, όπως ήθελε η ίδια, στη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου. Οι αγώνες της Anna Javris δικαιώθηκαν το 1915 όπου το Κογκρέσο καθιέρωσε τη γιορτή αυτή. Στη χώρα μας γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, θέλοντας να συνδυάσει τη Γιορτή της Μητέρας με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαίου. Σήμερα, η Γιορτή της Μητέρας είναι μια ευκαιρία να της δείξουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, την αγάπη μας και ένα απλώς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!