Χαλάρωση
Η χαλάρωση δεν είναι το αντίθετο του στρες, αλλά η απάντηση στο στρες και είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής μας αλλά και για την επιβίωση. Πάντως, μερικές φορές είναι δύσκολο να το «αποφορτιστούμε από αυτό» , ειδικά σε κάποιο παράξενο περιβάλλον.
Όσο περισσότερο προσπαθεί κάποιος, τόσο πιο άπιαστη φαίνεται να είναι η χαλάρωση. Η σύγχρονη ζωή επικεντρώνεται στις πράξεις και όχι στην ύπαρξη.Τι δουλειά κάνεις; Τι θέλεις να κάνεις; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που χρησιμοποιούμε, και όχι Ποιος είσαι; Ή Τι θέλεις να γίνεις; Όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ,η ικανότητα να πράττουν αντικαθίσταται από μια ενδυναμωμένη ύπαρξη. Αυτό από μόνο του προκαλεί άγχος στα άτομα που έχουν αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος στην ζωή τους κάνοντας κάτι. Ο Dossey (1993) γράφει, « Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντρέψουμε την ασθένεια είναι κάποιες φορές να επικεντρωθούμε πρωτίστως στην ύπαρξη».
Οι επαγγελματίες της υγείας συχνά απαιτούν το απίθανο. Οι νοσοκόμες ψιθυρίζουν« απλά χαλάρωσε» όταν πρόκειται να κάνουν κάποια υποδόρια ένεση βαθιά μέσα στο ανώτερο εξωτερικό τεταρτημόριο. Οι γιατροί με την σειρά τους συμβουλεύον «απλά χαλάρωσε» όταν πρόκειται για την εξέταση του πρωκτού με το δάχτυλο. Επίσης η φωνή ενός ιατρού σου λέει «απλά ανάπνευσε φυσιολογικά» όταν εισάγει έναν καρδιακό καθετήρα μέσα στην μηριαία αρτηρία που στοχεύει στην καρδιά. Τι ακριβώς λοιπόν κάνουν οι ειδικοί της υγείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να χαλαρώσουν;
Η χαλάρωση φέρνει μαζί της πολλαπλά οφέλη και για τους ασθενείς και για του επαγγελματίες της υγείας. Ο Benson(1975) συνέστησε πριν από πολλά χρόνια ότι ένα διάλειμμα για χαλάρωση πρέπει να αντικαταστήσει το διάλειμμα για καφέ. Πέρα από αυτό, δεν δίνεται αρκετή έμφαση στην διαχείριση του άγχους κατά την εκπαίδευση των νοσηλευτών ή των γιατρών. Πάντως, υπάρχουν κάποια προγράμματα που αναπτύσσονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.
Σε μια συζήτηση για την μάλαξη και την αρωματοθεραπεία ως υποστηρικτικές και υποβοηθητικές θεραπείες στην φροντίδα της υγείας, η SheenaHildebrad (1994) αναφέρει κατά λέξη τα όσα είπε ο WangWei, ο οποίος έγραψε τον 8ο αιώνα , « Ψάξτε στα αρώματα των λουλουδιών και της φύσης για την γαλήνη του πνεύματος και την χαρά της ζωής». Ο Drury (1989) επίσης έγραψε:
Το να νοιαζόμαστε, να αγαπάμε, να αγγίζουμε
Να αποφεύγουμε την επαφή με τους στρεσογόνους παράγοντες
Το να είμαστε ένα μέρος της πραγματικότητας αλλά
Να επικεντρωνόμαστε στο να νοιαζόμαστε
Για ολόκληρο τον άνθρωπο, το να λειτουργούμε
Ως θετικές παρουσίες με εμπιστοσύνη στον εαυτό μας
Και ως θετικές με αυτοπεποίθηση και στοργικές, τρυφερές
Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια
Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)
Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )
Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )