Άγχος και προσωπικό του νοσοκομείων
Το στρες στα νοσοκομεία δεν περιορίζεται μόνο στους ασθενείς. Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται κάτω από τρομερό στρες. Οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί ενώ η δουλειά έχει παραμείνει το ίδιο βαριά και το ηθικό του είναι πολύ χαμηλό.
Οι διευθυντές των νοσοκομείων δείχνουν σημάδια άγχους αφού προσπαθούν να κρατήσουν τα νοσοκομεία σε λειτουργία. Οι γιατροί επίσης είναι συχνά πιεσμένοι και αγχωμένοι. Έχουν αναγκασθεί να πάρουν τον «ρόλο του Θεού» από το κοινό, και εάν κάτι πάει στραβά τότε διαπομπεύονται. Η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι υγιείς.
Από τους ασκούμενους ιατρούς, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν 80 ώρες την εβδομάδα, έως και τους σύμβουλους χειρούργων οι οποίοι εκσφενδονίζονται από το ένα χειρουργείο στο άλλο, το στρες είναι κάτι αναπόφευκτο. Πολλοί λίγοι γιατροί μπορούν να φάνε με την ησυχία τους ή να μην απαντήσουν σε ένα τηλέφωνο που χτυπάει από το δεύτερο χτύπημα.
Το άγχος είναι κάτι αποδεκτό ως μέρος της δουλειάς στην ιατρική. Ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η αυτοκτονία ήταν τα μειονεκτήματα στο επάγγελμα της ιατρικής στην δεκαετία του 1980 και από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει (Bennett 1987).
Οι επαγγελματίες της υγείας δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους. Από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, έχει γίνει πιο αποδεκτό να αναγνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε τρωτοί αλλά δεν είναι ακόμη αποδεκτό για έναν επαγγελματία της υγείας να παραδέχεται ότι συγκινείται . Η πίεση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη εάν χρησιμοποιηθεί αρωματοθεραπεία. Το μανταρίνι (Citrusreticulata), η λεβάντα (Lavandulaangustifolia), ή το χαμομήλι (Chamaemelunnobile) εισπνέονται για 5 λεπτά για να βοηθήσουν στην χαλάρωση, ή μερικές σταγόνες δυόσμου (Menthapiperita), μαύρου πιπεριού (Pipernigrum) ή έλαιο δενδρολίβανου (Rosmarinusofficinalis) πάνω σε ένα λεπτό απορροφητικό χαρτί με σκοπό να αναζωογονήσουν και να διεγείρουν, μπορούν να κάνουν τις ατελείωτες νύχτες πιο υποφερτές.
Οι επαγγελματίες της υγείας βιώνουν πολλές συναισθηματικές και ενοχλητικές καταστάσεις και αυτό είναι πάντα οδυνηρό. Συχνά δεν υπάρχει τρόπος να βελτιώσουν τα συναισθήματα τους μέχρι το επόμενο διάλειμμα και συνήθως δεν υπάρχουν διαλείμματα. Πάντως, μια τεχνική «μ» 2 λεπτών με λίγο νερολί (Citrusaurantium), θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη, αποτελεσματική και θεραπευτική μέθοδος βελτίωσης της ευεξίας (Penson 1991).Και μόνο η εισπνοή αγγελικής, πετιτγκρέιν, ή τριαντάφυλλου, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Οι μυρωδιές και το άγγιγμα μπορεί να είναι αρχαίες όπως και τα βουνά, αλλά μπορούν να ανακουφίσουν σε βάθος.
Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια
Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)
Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )
Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )