Απρόσμενη Θεραπεία ή Βελτίωση
Τελικά, κανένα κεφάλαιο που να αναφέρεται στην Ψυχονευροανοσολογία δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς την αναφορά στην απρόσμενη θεραπεία. Το Ινστιτούτο Νοητικών Επιστημών ιδρύθηκε το 1973 από τον αστροναύτη EdgarD. Mitchell, ακολουθώντας την εμπειρία του να περπατήσει πάνω στο φεγγάρι.
Είναι ένα ίδρυμα ερευνών και μελετών καθώς και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και έχει 30.000 μέλη παγκοσμίως. Η λέξη νοητικός προέρχεται από την ελληνική λέξη νους, που σημαίνει μυαλό, εφυία και υπερβατική γνώση.
Το 1993, το Ινστιτούτο Νοητικών Επιστημών και το ινστιτούτο του Fetzerδημοσίευσε ένα βιβλίο τεκμηριώνοντας τα αποτελέσματα ενός 10 ετούς ερευνητικού προγράμματος πάνω στην αντίδραση στην αποθεραπεία. Το πρόγραμμα τους «βασιζόταν στην πεποίθηση ότι η ικανότητα του γιατρού να προάγει την υγεία και να θεραπεύσει τον άρρωστο, στο μέλλον μπορεί να είναι εξαρτάται τόσο από τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης σώματος –μυαλού, όσο και από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.» Η έρευνα τους αποκάλυψε έναν μεγάλο αριθμό ενδείξεων από ασυνήθιστες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου της υποχώρησης των φυσιολογικά θανατηφόρων όγκων, χωρίς κάποια σύγχρονη διαθέσιμη επιστημονική εξήγηση (O’Regan & Hirschberg 1993). Αυτή η ανακάλυψη δεν ήταν νέα για την ιατρική.
Σχεδόν έναν αιώνα πριν ο Handley (1909) έγραψε στο Αμερικάνικο Περιοδικό της Ιατρικής ότι « οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις της φυσιολογικής θεραπείας του καρκίνου, οι οποίες βρίσκονται μακριά από ανωμαλίες και εξαιρέσεις, απλά δείχνουν πιο εντυπωσιακά από ότι συνήθως τους φυσικούς νόμους που κυβερνούν κάθε περίπτωση της ασθένειας.» Η μελέτη που διεξήχθηκε από το Ινστιτούτο Νοητικών Επιστημών ήταν η μεγαλύτερη έρευνα όσον αφορά την απρόσμενη θεραπεία μέχρι σήμερα. Το συμπέρασμα ήταν ότι « Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτού του είδους η θεραπεία μπορεί να πυροδοτηθεί από μια ποικιλία ερεθισμάτων ,διαφορετικά στην φύση, συμπεριλαμβανομένου σήματα, προτάσεις, και καθοδήγηση από τη σωματική, νοητική και / ή πνευματική σφαίρα επιρροής του κάθε ατόμου».
Δυστυχώς, ο BrendanO’Regan, ο οραματιστής που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα, απεβίωσε το 1992 πριν ολοκληρωθεί η μελέτη. Αν και ένα μεγάλο μέρος της μελέτης ολοκληρώθηκε το 1990, περισσότερες από 300 πρόσθετες αναφορές στην απρόσμενη θεραπεία από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες ( οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά ανάμεσα στο 1990 και το 1992) έχουν προστεθεί μετά το τέλος της έρευνας.
Δεν υπάρχει καμία πρόταση ότι η αρωματοθεραπεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόσμενη θεραπεία, αλλά ότι η αρωματοθεραπεία έχει όντως σοβαρές επιπτώσεις στην σύνδεση μυαλού-σώματος. Θα ήταν ενδιαφέρον να μετρήσουμε τα ανοσοποιητικά επίπεδα πριν και μετά από μια θεραπεία αρωματοθεραπείας. Για να αναφέρουμε κατά λέξη τα όσα ειπώθηκα από το Ινστιτούτο Νοητικών Επιστημών, « Είμαστε στο κατώφλι ενός νέου τομέα της έρευνας». Ο RalphWaldoEmersonέγραψε ότι « η σκέψη είναι το άνθος, η γλώσσα το μπουμπούκι, η δράση ο καρπός αυτών.» Ελπίζω αυτό το κεφάλαιο να λειτουργήσει ως μπουμπούκι για να αποφέρει λίγους καρπούς.
Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια
Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)
Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )
Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )