Αρωματοθεραπεία και Άγχος
Οι οικείες και γνώριμες μυρωδιές που συνδέονται με ευχάριστες αναμνήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των συναισθημάτων χαράς. Για να είναι κανείς ευτυχισμένος προϋποθέτει να μην έχει άγχος.
Τα περισσότερα αιθέρια έλαια από φυτά και άνθη έχουν την δυνατότητα να μειώσουν το στρες. Συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το νερολί (αιθέρια έλαια από τα άνθη νεραντζιάς) και το πετιτγκρέιν (αιθέρια έλαια από τα φύλλα και τους πράσινους βλαστούς της νεραντζιάς)είναι γνωστά για αυτήν την ικανότητα.
Κάθε τμήμα νοσοκομείου, είτε είναι ογκολογικό είτε δερματολογικό, συνοδεύεται από άγχος και φόβο. Ένα από τα πιο συνήθη, αλλά λιγότερο απειλητικό για την ζωή, άγχη στην ογκολογία είναι ο φόβος του ασθενή για την τριχόπτωση. Για τις γυναίκες ειδικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη συναισθηματική ανησυχία. Η απλή κίνηση ενός ελαφρού μασάζ με ένα αραιωμένο αιθέριο έλαιο όπως η λεβάντα ( Lavandulaangustifolia) μπορεί να αγγίξει σημαντικά την ρίζα του προβλήματος και να βοηθήσει τον ασθενή να εμπιστευτεί ότι τα μαλλιά του θα ξαναφυτρώσουν. Σε μία ελεγχόμενη έρευνα τυχαίου δείγματος, στην τοάτομο οποία έπασχε από απώλεια μαλλιών εξαιτίας της αλωπεκίασης, υπήρξε καλή ανταπόκρισησε αιθέρια έλαια που εφαρμόστηκαν τοπικά (Henryetal 1998).
Η μεταμόσχευση οργάνων φέρνει επίσης μαζί με την έντονη ανακούφιση αίσθημα ενοχής και θυμού. Μερικές φορές δεν δίνεται σημασία σε αυτά τα δύο συναισθήματα παρά το ότι γίνονται συνεδρίες. Για τον ασθενή που δέχεται το μόσχευμα , μπορεί να μην ισχύει το γεγονός ότι κάποιος άλλος άνθρωπος πρέπει να υποφέρει ή ακόμα και να πεθάνει , αλλά ότι ένα μέρος του δικού του σώματος έχει «πεταχτεί» (Sylvia & Novak 1997). Στην περίπτωση μεταμόσχευσης καρδιάς, όταν οι ασθενείς έχουν κυριολεκτικά «χάσει την καρδιά τους» , η αρωματοθεραπεία μπορεί μέσω των οσμών και της συγκίνησης που προκαλεί, να βοηθήσει τους ασθενείς να απελευθερώσουν τα συναισθήματα της θλίψης και του πόνου. Αιθέρια έλαια όπως το λιβάνι, το ylangylang, η αγγελική, και το νερολί, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για την διαδικασία της επούλωσης.
Τα εξωτερικά ιατρεία συνδέονται με μεγάλη αναμονή, σκοτεινούς διαδρόμους, γεμάτα με προσωπικό και γιατρούς που σπάνια έχουν χρόνο να κοιτάξουν τις σημειώσεις τους. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του στρες που προκαλείται από την αναμονή. Ο Lehrneretal (2000) διεξήγαγε μια ελεγχόμενη μελέτη τυχαίου δείγματος με 72 συμμετέχοντες και ανακάλυψε ότι το Citrussinensis(το γλυκό πορτοκάλι) είχε ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση σε ασθενείς που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου.
Ο Schulzκ.α. (1998) διεξήγαγε δύο πολλαπλές διασταυρούμενες μελέτες, που η κάθε μία συμπεριλάμβανε 12 γυναίκες και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα για να απεικονίσουν το άκρως ηρεμιστικό αποτέλεσμα οχτώ διαφορετικών εκχυλισμάτων φυτών. Χορηγήθηκαν 1200mg λεβάντας με μορφή κάψουλας (στοματική χρήση) και 140 λεπτά αργότερα χορηγήθηκαν 100 mgκαφεΐνης σε μορφή κάψουλας. Τα συμβατικά φάρμακα μείωσαν την συχνότητα θ- αλλά αύξησαν την συχνότητα β- σε αυτές τις μελέτες.Πάντως, αρκετά εκχυλίσματα φυτών προκάλεσαν αύξηση των θ-κυμάτων του εγκεφάλου, αλλά δεν είχαν καμία επίδραση στα β-κύματα. Τα θ- και β- είναι εγκεφαλικά κύματα που παράγονται από τον θάλαμο του εγκεφάλου (http://brain.web-us.com/brainwavesfunction.htm).
Ο Tasevκ.α. (1969) και οι Sugano και Sato (1991) ανακάλυψαν ότι το τριαντάφυλλο βελτίωνε την ψυχική διάθεση. Οι Μuruzzella και Sicurella(1960) ανακάλυψαν ότι ο ευκάλυπτος είχε αντιβακτηριδιακή δράση. Οπότε ένα βαποριζατέρ που περιείχε εκχυλίσματα τριαντάφυλλου (Rosadamascena) ή ευκαλύπτου (Eucalyptusglobulus) μπορούσε να εμψυχώσει τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό και να μειώσει την πιθανότητα της επιμόλυνσης.
Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια
Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)
Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )
Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )