Κατηγορίες αρωματοθεραπείας
Ο όρος αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται, λανθασμένα ή παραπειστικά, τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει ή να προβάλει οτιδήποτε έχει ωραία οσμή, όπως αρωματικά κεριά, καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.ά. Η αρωματοθεραπεία, όμως, περιλαμβάνει μόνον τεχνικές που συμβάλουν στη θεραπεία και ευεξία του οργανισμού.
Η αρωματοθεραπεία μπορεί να διακριθεί σε πέντε κλάδους :
1. Κλινική ή Εσωτερική ή Ιατρική Αρωματοθεραπεία
(Medical Aromatherapy, Clinical Aromatherapy, Therapeutic Aromatherapy, Clinical Phytoaromatherapy, Aroma Medicine, Aromatology)
Πρόκειται για μια αλλοπαθητική προσέγγιση κατά την οποία δίδεται προσοχή στις χημικές, θεραπευτικές, φαρμακολογικές δράσεις των αιθερίων ελαίων για την ενδυνάμωση κυρίως του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου έναντι των προσβολών από βακτήρια και ιούς.
Η προσέγγιση αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία τον 20ο αιώνα αρχικά από τον René-Maurice Gattefossé και στη συνέχεια από άλλους ιατρούς με τη χορήγηση αιθερίων ελαίων σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές (κάψουλες, βάμματα, σιρόπια κλπ)
Σχετικές είναι οι εργασίες των Γάλλων ιατρών Valnet, Pénoël και Franchomme.
2. Αισθητική ή Κοσμητική Αρωματοθεραπεία
(Aesthetic Aromatherapy, Cosmetic Aromatherapy, Aroma Cosmetology, Aromacology)
Ο κλάδος αυτός της αρωματοθεραπείας εστιάζεται στις διάφορες κοσμητολογικές εφαρμογές των αιθερίων ελαίων. Η χρήση των αιθερίων ελαίων στη περίπτωση αυτή έχει σκοπό όχι μόνο τη δημιουργία ωραίας οσμής, αλλά και άλλες πρόσθετες επιθυμητές επιδράσεις, συνήθως στο δέρμα και τα μαλλιά. Η χρήση των αιθερίων ελαίων για περιποίηση του δέρματος και για θεραπεία πηγαίνει σε ιστορικό βάθος λίγων χιλιετιών.
Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα όλα τα καλλυντικά και τα αρώματα είχαν σαν αρωματική βάση τα φυσικά, αγνά αιθέρια έλαια. Η παραγωγή, κυρίως μετά το 1930, συνθετικών αρωματικών ουσιών, γνωστών σαν «εσάνς», είχε σαν αποτέλεσμα την σχεδόν ολική αντικατάσταση των αιθερίων ελαίων από τα καλλυντικά και τα αρώματα, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους. Τις τελευταίες, όμως, λίγες δεκαετίες υπάρχει μια στροφή προς τα φυτικά αιθέρια έλαια.
Η αντικατάσταση των συνθετικών αρωματικών ουσιών με φυτικά αιθέρια έλαια είναι αποτέλεσμα της νέας τάσης που αναπτύσσεται παγκόσμια και επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, αρχικά μόνον τις ανεπτυγμένες χώρες. Στον τομέα της αρωματοποιίας και κοσμητολογίας επεκτείνεται συνεχώς η χρήση των λεγόμενων «ήπιων καλλυντικών». Η τάση αυτή είναι παράλληλη με την τάση προς τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές μεθόδους θεραπείας και συμβαδίζει με την γενικότερη θεώρηση ότι πριν από την θεραπεία πρέπει να υπάρχει η πρόληψη μέσω της ευεξίας (wellbeing & fitness)
3. Ψυχολογική Αρωματοθεραπεία
(Psycho-Aromatherapy, Aroma-Psychology, Psychotherapeutic Aromatherapy, Olfactory Aromatherapy, Osmotherapy)
Στη περίπτωση αυτή τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν συγκεκριμένες ψυχολογικές/συναισθηματικές καταστάσεις. Η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος εφαρμογής για το σκοπό αυτό είναι η άμεση εισπνοή των αιθερίων ελαίων. Σχετικά με τις ψυχολογικές επιδράσεις των αιθερίων ελαίων αναφέρονται στο κεφάλαιο για την όσφρηση και τις οσμές. Γενικά τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για επίλυση ή μείωση ψυχολογικών ή συναισθηματικών προβλημάτων.
4. Ενεργειακή Αρωματοθεραπεία
(Vibrational Aroma Therapy, Vibrational Αromatherapy, Subtle Aromatherapy, Magical Aromatherapy, Meta-Aromatherapy, Spiritual Aromatherapy, Esoteric Aromatherapy, Energetic Aromatherapy, Auric Aromatherapy)
Η κατηγορία αυτή αρωματοθεραπείας ανήκει στις ενεργειακές θεραπείες και χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια για να επενεργήσει στα ενεργειακά σώματα/πεδία του ανθρώπου. Για το σκοπό αυτό βασίζεται στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενεργειακές, κραδασμικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων και όχι στις χημικές/φαρμακολογικές τους ιδιότητες.
5.Ολιστική ή Πρακτική Αρωματοθεραπεία
(Holistic or Practical Aromatherapy, Aromatherapy, Aromatherapie, Aroma Therapy, Aroma-Therapy, Simple Aromatherapy, Essential Oil Therapy, Popular Aromatherapy)
H προσέγγιση αυτή βασίζεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος εκμεταλλευόμενη τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και χημικές επιδράσεις των αιθερίων ελαίων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές όπως μαλάξεις, εισπνοές, αρωματικά λουτρά κα.
Η Ολιστική ή Πρακτική Αρωματοθεραπεία αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία και παρουσιάζεται σε πλήθος εργασιών διαφόρων συγγραφέων (Madam Margarite Maury, Robert Tisserand, Patricia Davis, Shirley Price κα.)