Jun 01

Άγχος και Επισκέπτες

Η επίσκεψη σε κάποιον άρρωστο συγγενή προκαλεί άγχος. Τι να πούμε ; Τι να κάνουμε ; Πού να καθίσουμε; Συχνά ο ασθενής δεν έχει αρκετή ενέργεια για να κάνει μία συζήτηση, και η σιωπή γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Όσο πιο άρρωστος είναι ο ασθενής, τόσο πιο αγχωμένοι είναι οι επισκέπτες και παρόλα αυτά έρχονται από μακριά για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για λίγα λεπτά. Η εκμάθηση μιας απλής τεχνικής «μ», προσώπου ή χεριού, καθώς και η χρήση γνωστών μυρωδιών, μπορούν να δώσουν δύναμη στον επισκέπτη και να κάνουν το ασθενή να νιώθει επιθυμητός και ότι ενδιαφέρονται για αυτόν. Τα λόγια δεν είναι απαραίτητα, το άγγιγμα τα λέει όλα.

Δεν έχει σημασία πόσο άρρωστοι είναι οι ασθενείς, αλλά έχουν ανάγκη αυτό το είδος νοιαξίματος , ειδικά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο άρρωστοι είναι οι ασθενείς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τους αγγίξουν οι συγγενείς τους, οι οποίοι συχνά φοβούνται μήπως πειράξουν τον περίπλοκο μηχανικό εξοπλισμό που βρίσκεται γύρω από τον ασθενή. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς με την χειρότερη πρόγνωση , ή αυτοί που είναι πολύ βαριά άρρωστοι, συχνά δέχονται λιγότερο άγγιγμα από το νοσηλευτικό προσωπικό (Ashworth 1984), αν και μια από τις πιο βασικές συναισθηματικές ανθρώπινες ανάγκες είναι να νιώσει κάποιος την φυσική επαφή (Weiss 1979).

Οι νοσοκόμοι, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές και άλλοι, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών οι οποίοι αγγίζουν άλλους ανθρώπους καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους – από την παιδιατρική έως και την φροντίδα των ηλικιωμένων. Για τους νοσοκόμους ιδιαίτερα, η αρωματοθεραπεία προσφέρει έναν απλό και ευχάριστο τρόπο φροντίδας. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να εφαρμόσουν μια ευγενική τεχνική «μ» αρωματοθεραπείας στους ηλικιωμένους συγγενείς, όπως στους παππούδες, τις γιαγιάδες σε μακροχρόνια φροντίδα. Συχνά όταν οι επισκέπτες είναι παιδιά, τότε είναι ενεργητικοί, ακούραστοι και αδέξιοι. Αυτό το είδος της επαφήςείναι εύκολο να το μάθει ένα παιδί. Είναι ένα απλό και στοργικό πράγμα και κοστίζει ελάχιστα όσον αφορά τα χρήματα, τον χρόνο ή την ενέργεια, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό. Η εκμάθηση της τεχνικής «μ» μπορεί να είναι δυναμωτική. Είναι αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα στην ζωή, και στην ασθένεια αυτά τα μικρά πράγματα γίνονται πιο σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού αέρα, το φυσικό φώς, των φυτών ,της ηρεμίας και την ησυχίας, του ευγενικό αγγίγματος και των ευχάριστων μυρωδιών. Πολύ λίγα από αυτά συμβαίνουν στα νοσοκομεία. Ίσως αυτό εννοούσε η FlorenceNightingaleόταν είπε ότι « οι λιγότερο τυχεροί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν πιο κοντά σε νοσοκομείο» (Landsdown 1994).

Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια

Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)

Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )

Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.