Jun 01

Κυτταρίτιδα και Αρωματοθεραπεία

Στο παρελθόν, η κυτταρίτιδα είχε συχνά αναφερθεί ως σημείο έριδος για πολλούς επαγγελματίες της υγείας, ως προς το αν αποτελεί μια ασθένεια ή κάτι φυσιολογικό για τις περισσότερες γυναίκες μετά την εφηβεία.

Τί σημαίνει κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα αποτελεί συσσώρευση του νερού και των αποβλήτων προϊόντων στο συνδετικό ιστό που περιβάλλει τα κύτταρα του λίπους, η οποία με τη σειρά της σχηματίζει οζίδια. Η διαδικασία της κυτταρίτιδας πιστεύεται πως αρχίζει με μια συσσώρευση τοξινών, η οποία προκαλεί το σώμα να αντιδράσει με την συγκράτηση του νερού σε μια προσπάθεια για την αραίωση των τοξινών και να βοηθήσει στη δημιουργία ισορροπίας. Ο ιστός γύρω από τα λιπώδη κύτταρα, στη συνέχεια, τείνει να σκληραίνει, να φυλακίζει το νερό και να προκαλεί μια πτυχωτή εμφάνιση στο δέρμα που είναι συνήθως γνωστή ως αποτέλεσμα «φλούδας πορτοκαλιού». Αφού αγαπήθηκε στο παρελθόν ως αναπόσπαστο σύμβολο της γυναικείας φύσης και της γυναικείας ομορφιάς από τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, η κυτταρίτιδα έχει τώρα, αρχίσει να θεωρείται ανεπιθύμητη.

Η παθολογία της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα από πολλά σύνθετα γεγονότα που επηρεάζουν την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Ο σχηματισμός της μπορεί να διαιρεθεί σε στάδια:

  • Αλλαγές στην αγγειακή διαπερατότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών
  • Μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από την κατακράτηση υγρών που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος
  • Υπολειτουργία των ινών κολλαγόνου που οφείλεται σε απόφραξη του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό των λιπαρών περιοχών.

Ποιους τείνει να επηρεάζει η κυτταρίτιδα:

Η κυτταρίτιδα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες και ένας λόγος γι 'αυτό μπορεί να είναι γιατί οι άνδρες δεν έχουν την ίδια δομή λίπους, όπως οι γυναίκες. Η βασική δομή του υποδόριου ιστού είναι παχύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, ως εκ τούτου, οι τοξίνες είναι πιο πιθανό να αποθηκεύονται εκεί και κάθε διαταραχή της ισορροπίας του ιστού να είναι πιο ορατή. Τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρουσιάζουν κάποια μορφή κυτταρίτιδας, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος.

Αιτίες της κυτταρίτιδας

Αν και οι αιτίες της κυτταρίτιδας δεν είναι σαφείς, υπάρχει ένας αριθμός πιθανών παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση της κατάστασης:

  • Ορμόνες
  • Κακή κυκλοφορία
  • Μη ισορροπημένη διατροφή
  • Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσάι, τσιγάρα, αλκοόλ και φάρμακα
  • Η έλλειψη άσκησης
  • Το στρες και η συναισθηματική δυσλειτουργία
  • Ρηχή αναπνοή
  • Δυσκοιλιότητα

Θεραπεύοντας την κυτταρίτιδα

Η αρωματοθεραπεία σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, την άσκηση και το πήλινγκ σώματος μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της κυκλοφορίας, στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Χρήσιμα αιθέρια έλαια για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας:

Ο Άρκευθος αποτελείται κυρίως από μονοτερπένια, τα οποία είναι υδρόφοβα και βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια υγρού. Η δράση του είναι διουρητική και μπορεί γρήγορα να βοηθήσει στο να μειώσει τα λακκάκια της κυτταρίτιδας. Τα τερπένια είναι επίσης ελαφρώς λιπολυτικά, βοηθώντας να σπάσει το σκληρό λίπος στο σώμα, ιδιαίτερα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Το ίδιο ισχύει για κάθε αιθέριο έλαιο πλούσιο σε τερπένια, όπως γκρέιπφρουτ, λεμόνι και κυπαρίσσι, τα οποία είναι επίσης στυπτικά στο δέρμα, ενισχύοντας την κυκλοφορία.

Τα αιθέρια έλαια γεράνι και πατσουλί είναι επίσης χρήσιμα για την κυτταρίτιδα, καθώς η ισορροπία που διαθέτουν στη χημική τους σύσταση μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση, την ισορροπία και την τόνωση της λεμφικής δράσης. Το δενδρολίβανο περιέχει τερπένια, αλκοόλες και οξείδια, παρέχοντας ένα αποτοξινωτικό, διουρητικό και τονωτικό αποτέλεσμα, ενώ ο μάραθος είναι πλούσιο σε κετόνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση του σκληρού λίπους ενώ παράλληλα τονώνει την αποβολή των τοξινών. Υπάρχουν πολλά άλλα έλαια που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας, αλλά αυτά που αναφέρονται χρησιμοποιούνται παραδοσιακά.

Τα έλαια βάσης έχουν επίσης το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, με τρία πιο χρήσιμα από αυτά, τα οποία απορροφώνται εύκολα από το δέρμα, το αβοκάντο, το φουντουκέλαιο και το σταφυλοκουκουτσέλαιο. Το έλαιο αβοκάντο, πιέζεται από τον καρπό έτσι ώστε να εξακολουθεί να είναι πράσινο, είναι πλούσιο σε λεκιθίνη, ένα συστατικό που μπορεί να βοηθήσει να διασπάσει τις λιπαρές συσσωρεύσεις. Το φουντουκέλαιο είναι στυπτικό, βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας και της λεμφικής δράσης, καθώς και το σταφυλοκουκουτσέλαιο είναι ένα πολύ ελαφρύ λάδι που περιέχει βιταμίνη F, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ορμονική ισορροπία.

Για να δημιουργήσετε ένα μείγμα για έναν πελάτη για να το χρησιμοποιήσει σε οικιακή χρήση σε 100ml έλαιο βάσης μπορείτε να προσθέσετε έως και 50 σταγόνες αιθέρια έλαια (έως 4) από αυτά που αναφέρονται παραπάνω που είναι κατάλληλα για τον πελάτη. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα μείγμα 2,5% που είναι απολύτως ασφαλές για χρήση.

Να θυμάστε πάντα ότι οι συνταγές αρωματοθεραπείας είναι προσωπικές και δημιουργούνται μόνο έπειτα από ένα πλήρες ιστορικό και από έναν έμπειρο αρωματοθεραπευτή. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους, καθώς τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα μας, το νου και το πνεύμα.

Μαρία Ζώρζου

Κλινική αρωματοθεραπεύτρια - αρωματολόγος

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.