Jun 01

Τα πλεονεκτήματα της Αρωματοθεραπείας

Ενα χαρακτηριστικό της Αρωματοθεραπείας, που τη διακρίνει από τις λοιπές συμπληρωματικές ή ολιστικές θεραπείες ειναι ότι μπορεί να εφαρμοσθεί άφοβα απο τον καθένα στο σπίτι , στην εργασία, τα ταξίδια, σε ζώα, στην κηπουρική κλπ. Η σύγχρονη Αρωματοθεραπεία γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με τις εργασίες του Γάλλου χημικού Rene Gattefose που στη συνέχεια ώθησαν πολλούς επιστήμονες να αναλάβουν σχετικές ερευνητικές εργασίες αρχικά σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες απο αυτές τις ερευνητικές εργασίες, κυριαρχούμενες απο την σύγχρονη επιστημονική πρακτική, σχεδόν αποκλειστικά περιορίστηκαν στις αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων και τις αλλοπαθητικές τους ιδιότητες. Ομως απο τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με τις εργασίες του Δρ. Σβάρτς (Schwartz) του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Yale) και των καθηγητών Ντόντ (Dodd) και του Βαν Τόλλερ (Van Toller) του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ (Warwick) στη Μ.Βρετανία έγινε πολύ καλύτερα κατανοητός ο μηχανισμός της όσφρησης που άνοιξε νέες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεωφόρους για έρευνα και πειραματισμό πάνω στα θέματα της Αρωματοθεραπείας. Σαν θεραπευτική τεχνική η Αρωματοθεραπεία είναι απο τις πιο ευχάριστες για τον ασθενή μια και δεν προκαλεί πόνο, δυσαρέσκεια ή παρενέργειες και γίνεται κάτω απο τις ευχάριστες ευωδιές της πεμπτουσίας των φυτών, των αιθερίων ελαίων.

Πλεονεκτήματα αρωματοθεραπείας

Τα κυριώτερα πλεονεκτήματα της Αρωματοθεραπείας σαν θεραπευτικής τεχνικής είναι :

  • Είναι ολιστική
  • Είναι ήπια
  • Είναι φυσική
  • Είναι αποτελεσματική
  • Είναι δημιουργική
  • Είναι σχετικά εύκολη και απλή
  • Δεν έχει παρενέργειες εφ’ όσον εφαρμόζεται
  • απο επαγγελματία Αρωματοθεραπευτή

Είναι ιδανική για αυτοθεραπεία μια και είναι εύκολη και ευχάριστη Συνδυάζεται άριστα με άλλες θεραπευτικές τεχνικές Η Αρωματοθεραπεία έχει υποστεί με επιτυχία τη δοκιμασία του χρόνου και έτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της. Σήμερα η Αρωματοθεραπεία είναι ίσως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνική εναλλακτικής θεραπείας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Δεν πρέπει , βέβαια, να θεωρηθεί οτι η Αρωματοθεραπεία αντιμάχεται ή μπορεί να υποκαταστήσει τη συμβατική ιατρική. Βοηθάει όμως, αποτελεσματικά στη θεραπευτική διαδικασία, στη μείωση της χρήσης φαρμάκων και στη τόνωση όλου του οργανισμού. Μετά δε το πέρας της θεραπείας συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού σαν σύνολο (σώμα-πνεύμα).

Ανδρέας Κανάς

Γεωπόνος – Αρωματοθεραπευτής

καθηγητής Αρωματοθεραπείας στη Σχολή Natural Health Science

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.